Burgemeester Jamessingel 25  |  0182 - 527 773

The Royal Ballet: La Bayadère
BALLET

The Royal Ballet: La Bayadère
Still The Royal Ballet: La Bayadère
Speelduur:
170 minuten

Genre:
Opera/Ballet

Voor deze film is (nog) geen filmagenda beschikbaar!Natalia Makarova's productie van dit 19de-eeuwse klassieke ballet brengt een exotische wereld van tempeldansers en nobele krijgers tot leven.

Het iconisch 19e-eeuws Russisch ballet, La Bayadère, werd oorspronkelijk opgevoerd in het Bolshoi Theater in Sint-Petersburg in 1877 en werd regelmatig uitgevoerd in de voormalige Sovjet-Unie gedurende de 20ste eeuw. Het bleef onbekend in het Westen tot het Kirov Ballet toerde met de scène Kingdom of the Shades in 1961. Natalia Makarova zag La Bayadère als een kind in Leningrad en creëerde deze productie in 1980. Het werd voor het eerst uitgevoerd door The Royal Ballet in 1989.

De scène Kingdom of the Shades in Act III is een van de hoogtepunten van het ballet, waarin een reeks arabesken in het maanverlichte stadium de kracht van het corps de ballet en de schoonheid van de choreografie van Marius Petipa laat zien. Het ballet bevat ook rollen van zeer verschillende stijlen voor de twee ballerina's Nikiya en Gamzatti, een spectaculaire virtuoze solo voor de Bronze Idol en prachtige pas de deux voor Solor met zowel Nikiya als Gamzatti.

het verhaal
Nikiya, een tempeldanser, is verliefd op de krijger Solor. De Hoge Brahmaan achtervolgt Nikiya en wanneer zij hem afwijst, is hij van plan wraak te nemen op Solor.

De hoge brahmaan vertelt de prinses Gamzatti, de verloofde van Solor, over de geheime affaire van Solor met Nikiya. Maar Gamzatti wil geen wraak op Solor en regelt in plaats daarvan dat Nikiya wordt gedood. Terwijl hij zijn huwelijk met Gamzatti viert, wordt Solor achtervolgd door de schaduw van Nikiya. De goden zijn boos en vernietigen de tempel en doden iedereen op de bruiloft. Ten slotte zijn Solor en Nikiya verenigd in de dood.

credits
Choreographie: Natalia Makarova naar Marius Petipa
Muziek: Ludwig Minkus
Orkest begeleiding: John Lanchbery
Productie: Natalia Makarova

Decorontwerper: Pier Luigi Samaritani
Kostuum ontwerper: Yolanda Sonnabend
Lichtontwerper: John B. Lees

Deze ballet vertoning duurt 2 uur en 50 minuten, inclusief 2 pauzes


Extra's

Info