Burgemeester Jamessingel 25  |  0182 - 527 773

50+ bios: Rigoletto (opera)
OPERA SPECIAL

50+ bios: Rigoletto (opera)
Still 50+ bios: Rigoletto (opera)
Speelduur:
165 minuten

Genre:
Opera/Ballet

Officiële website:
royaloperahouse.nl/products/rigoletto/

Voor deze film is (nog) geen filmagenda beschikbaar!Tot de top-5 van meest geliefde Verdi-opera's hoort beslist het hartverscheurende drama over de nar Rigoletto, die zonder het te weten de dood van zijn eigen dochter veroorzaakt. Geniet van David McVicar's veelgeprezen productie van de krachtige en tragische opera van Verdi. Uitgevoerd door Alexander Joel, met een uitstekende cast onder leiding van Dimitri Platanias, Lucy Crowe en Michael Fabiano.

Het verhaal:
Er is feest aan het hof van de hertog van Mantua. Het gefeest wordt wreed verstoord wanneer een woedende graaf van Monterone binnenvalt en de hertog wil confronteren vanwege het feit dat deze zijn dochter onteerd heeft. De hertog wil hem echter niet zien en geeft zijn nar Rigoletto toestemming met Monterone te praten. Deze hekelt de graaf en zijn vaderlijke gevoelens, waarna deze woedend de hertog en Rigoletto vervloekt.

Rigoletto gaat een huis binnen waar hij blij verwelkomd wordt door zijn dochter Gilda. Dan meent hij een geluid te horen en wordt meteen achterdochtig. Hij vraagt of de deuren altijd op slot zijn en bezweert haar dat ze altijd thuis moeten blijven en de straat niet op mogen gaan. Dan neemt hij afscheid en vertrekt weer. Inmiddels is de hertog gearriveerd, die uitgevonden heeft dat het meisje dat hij 's zondags in de kerk ziet en op wie hij verliefd op is geworden, in het huis woont. Hij verneemt hier dat ze Rigoletto's dochter is en wanneer hij ziet dat Rigoletto weg is grijpt hij zijn kans.

Als de hertog bij Gilda verschijnt de hertog, geeft hij zich uit voor de student Gualtier Maldè en verklaart haar zijn liefde. De eerst angstige Gilda raakt in de ban van de jongeling en zegt dat ook zij hem liefheeft. Als de hertog vertrekt, ontvoeren zijn hovelingen Gilda als gunst voor de hertog en laten ze de inmiddels teruggekeerde Rigoletto geblinddoekt achter.

Rigoletto komt binnen, zoekend naar zijn dochter. De hovelingen houden hem voor de gek, en de nar smeekt en dreigt om beurten hem te vertellen waar zijn dochter is. Dan realiseert Rigoletto zich waar Gilda zich moet bevinden en snelt op de slaapkamer van de hertog af. Deze heeft zich uit de voeten gemaakt en Gilda is geheel ontredderd achtergebleven. Rigoletto stuurt de hovelingen weg en Gilda stort haar hart uit. Rigoletto zweert dat hij gewroken zal worden, en dat de hertog zijn verdiende loon zal krijgen.

Rigoletto heeft een val opgezet en hij en Gilda zullen naar Verona uitwijken. Gilda is gehuld in mannenkleding en zal vooruit gaan. Ze keert echter even later alleen weer terug, hopend dat ze de hertog kan redden. Ze luistert het gesprek tussen Maddalena en haar broer af. Maddalena probeert haar broer over te halen de knappe jongeman niet te doden. Dan wordt er op de deur geklopt. Het is Gilda die zich wil opofferen. Sparafucile steekt haar neer en stopt het lichaam in een zak. Dan komt Rigoletto terug; hij eist zijn buit op. Als hij de zak triomfantelijk in de rivier wil gooien hoort hij de hertog zingen. Geschrokken snijdt hij de zak open en vindt zijn stervende dochter. Zij vraagt hem om vergiffenis en zegt dat zij in de hemel samen met haar moeder voor hem zal bidden. Rigoletto smeekt haar te blijven leven, maar ze geeft de geest. Rigoletto blijft achter met het lijk van zijn dochter in zijn armen. De vloek van Monterone is uitgekomen.
Info