2D

The Royal Opera: The Queen of Spades

The Royal Opera: The Queen of Spades
Over de film

De meest ambitieuze opera van Tsjaikovski krijgt sterbehandeling in de enscenering van Stefan Herheim, met een cast als Eva-Maria Westbroek, Felicity Palmer en Aleksandrs Antonenko.

The Queen of Spades is een opera van Pjotr Iljitsj Tsjajkovski, naar een verhaal van Poesjkin. Het libretto is geschreven door de componist en zijn broer Modest en bestaat uit drie bedrijven (7 tonelen). De première was in 1890, in St. Petersburg. Het werk werd internationaal bekend in 1906, door de uitvoering in de Scala. In Nederland werd het pas in het seizoen 1956-57 voor het eerst opgevoerd. "Schoppenvrouw" word als Tsjajkovski's op één na beste opera beschouwd.

het verhaal 
De straatarme soldaat Gherman is verliefd geworden op Liza, ook al is ze verloofd met zijn vriend Yeletsky. Gherman ontdekt dat Liza's voogd, de gravin, een winnende formule met drie kaarten kent. Gherman besluit het geheim van de gravin te stelen, een fortuin te verdienen door te gokken en met Liza te trouwen.

Gherman en Liza geven toe dat ze van elkaar houden en Gherman haalt Liza over om hem in de kamer van de gravin te laten. Maar wanneer hij probeert het geheim van de gravin te stelen, sterft ze van schrik. De volgende avond verschijnt de geest van de gravin aan Gherman. Ze beveelt hem om met Liza te trouwen en vertelt hem het 'geheim van de drie kaarten'. Maar zal dit Gherman helpen zijn verlangens te bevredigen of zal dit hem verder drijven in de richting van waanzin?

credits 
Muziek: Pyotr Il’yich Tchaikovsky
Regisseur: Stefan Herheim
Decorontwerp: Philipp Fürhofer
Lichtontwerp: Bernd Purkrabek
Dramaturg: Alexander Meier-Dörzenbach

Performers, onder leiding van dirigent Antonio Pappano:
Aleksandrs Antonenko
Vladimir Stoyanov
Eva-Maria Westbroek
Felicity Palmer
John Lundgren
Anna Goryachova
Alexander Kravets
Tigran Martirossian
Louise Winter
Harry Nicoll
Jacquelyn Stucker
Konu Kim
Michael Mofidian

Deze duur van deze opera uitvoering is nog niet bekent.

Genre

Opera/Ballet

Duur

210 min

Tijden & tickets

  • Alles zien
  • 2D

Ticket prijzen

2D
  • Opera/Ballet LIVE. € 25,00
  • Opera/Ballet VIP. € 30,00
sluiten